Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Firenca i San Gimignano


Prekrasna Italija u zimu

Pitanje proslave Nove Godine uvijek nas iritantno dočeka u zadnji tren nespremne, bez planova. Ipak, te godine smo brzo smislili rješenje - ne želimo se smrzavati na trgovima zapadne Europe, idemo na jug, u Italiju! A kako da najučinkovitije i maksimalno iskoristimo 10-tak dana godišnjeg odmora nego automobilom? Isplanirali smo rutu pomoću uvijek korisnog Via Michelina te odlučili ići od Zagreba do Firence pa Napulja, potom se oprostiti sa starom godinom i pozdraviti novu u Rimu. Usput ćemo posjetiti San Gimignano, Vezuv, Pompeje, Capri. Hostele smo jednostavno rezervirali putem Hostelworlda.

Put od Zagreba do Firence

I tako smo se spakirali ne pretjerano brižno, jer uz nas dvoje štošta toga što bi moglo zatrebati stane u limenog. Spas za svaku ženu sklonu nekritičnom pretrpavanju kofera. Krenuli smo tri dana prije Božića. Put od Zagreba prema Firenci je išao relativno glatko, sve do nekih 100 kilometara pred Firencu kada su krenule neočekivano ogromne gužve. Za tu zadnju dionicu trebalo nam je 6 sati vožnje! Presretni kad uspijemo ubaciti u drugu brzinu - male stvari vesele čovjeka...

Kasnili smo u hostel, te smo se telefonski javili da znaju za situaciju, s tim nije bilo problema. Ali naša soba nije bila na navedenoj adresi nego na jednoj drugoj koju nemamo na isprintanoj karti te ćemo se morati snalaziti...

Toskana
Toskana

Toskana__Firenze

Firenca

Napokon stigosmo u Firencu. Tražili smo hostel još oko jedan sat gubeći se u jednosmjernim ulicama i uputama lokalaca. No sve je dobro što se dobro svrši, još nam je ostalo vremena i za večernju šetnju po gradu.

Firenza je uistinu šarmantan grad. Cattedrale di Santa Maria del Fiore - Firentinska katedrala u gotičkom stilu s Giottovim tornjem, romaničkom krstionicom, i prvom renesansnom kupolom (Filippo Brunelleschi), Bazilika sv. Križa (Santa Croce), u kojoj su sahranjeni Michelangelo, Galileo Galilei i Machiavelli. Ponte Vecchio (Stari Most) iz 14. stoljeća, Pitti, Giardino di Boboli, samo su neka od mjesta koje želite vidjeti.

Basilica_di_Santa_Maria_del_Fiore__Firenze

Park_iza_dvora__Firenze

Ponte_Veccio__Firenze

Ponte_Veccio__2___Firenze

Pogled_s_Ponte_Veccia__Firenze

Da biste vidjeli Posljednju večeru trebate rezervirati svoje mjesto u redu na određeni datum koji tjedan unaprijed, a zadovoljstvo promatranja skulpture Davida će vas koštati 10tak eura. U Firenci smo proveli 3 dana, posjetili katedralu i baziliku za vrijeme Polnoćke te na božićno jutro, prekrasno i sunčano s temperaturom 18C.

Izlet u San Gimignano

Odlučili smo posjetiti San Gimignano. No, blokirao nam se desni stražnji kotač automobila. Kada niti jedna metoda nije pomogla da se kotač zavrti, odlučili smo potražiti pomoć. Ali, Božić je, ne znamo talijanski, gotovo niti nema ljudi na cesti, a auto je izdajnik, ironično, Fiat! Ipak su se uskoro pojavili pomagači pa smo uz njihovu asistenciju i prevođenje kao u igri pokvarenog telefona uspjeli skinuti kotač i na neki i nama do danas nepoznati način ga odblokirati, te nastaviti put prema San Gimignanu.

Dimnjaci_San_Gimignana

Glavni_trg_sa_zdencem

San Gimignano je mali utvrđeni srednjovjekovni grad na brdu u pokrajini Siena (Toskana, središnja Italija). Najslavniji je po svojoj srednjovjekovnoj arhitekturi, osobito po svojim tornjevima, koji se mogu vidjeti s nekoliko kilometara udaljenosti. Gradić je poznat i po bijelom vinu, Vernaccia di San Gimignano, koje se dobiva samo od loze koja raste u okolici. Dovoljno je za obilazak nekoliko sati pa smo navečer nastavili put prema Napulju. O tome detaljno u sljedećem putopisu!

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila