Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Jednodnevni izlet u Tunis i Sidi Bou Said


Kartaga, Sidi Bou Said i Tunis

Ujutro smo, nakon ranog doručka krenuli na jednodnevni izlet u Tunis. Cijelo vrijeme vožnje autobusom slušali smo jako poučno i zanimljivo predavanje našeg vodiča o Tunisu, lokalnim običajima i načinu života građana. Vožnja busom od Hammameta do Tunisa traje malo manje od dva sata.

tunis_1

Naš zanimljivi vodič

tunis_2

tunis_3 tunis_5
Pogled iz busa

tunis_4

tunis_7
Pogled iz busa na najveću džamiju u Tunisu

Obilazak Kartage

Po dolasku u Tunis prvo smo obišli drevnu Kartagu, koja je sada dio glavnog grada, odnosno predgrađe Tunisa. Vidjeli smo jako dobro očuvane Antonijeve terme, muzej, staru ulicu sačuvanu u istom obliku kakva je bila u vrijeme Rimljana...

kartaga_1
Antonijeve terme

kartaga_2

kartaga_3

kartaga_7
Stara rimska ulica

kartaga_4 kartaga_8
Na slici desno su kamene topovske kugle

Na brdu iznad Kartage nalazi se dugački bijeli zid s brojnim crvenim zastavama, to su zidine predsjednikove palače. Ako vas lokalni zaposlenik vidi da ste slikali taj zid uz puno dreke će vas natjerati da obrišete sliku! Slikanje tih zidina je zabranjeno! Nas nije vidio!

kartaga_5
U pozadini zid predsjednikove palače

kartaga_9

Kartaga nekad davno...

kartaga_11
Detalj iz muzeja u Kartagi

Španjolska katedrala u Tunisu

Nakon toga smo obišli španjolsku katedralu, prekrasnu građevinu ispred koje se možete slikati u rimskoj odori sa sokolom u ruci na velikom postolju. Treba voditi računa o tome da u Tunisu ono što uzmeš u ruku moraš i platiti!! Odnosno, ako ti uspiju uvaliti sokola u ruku morat ćeš ga dodatno platiti! To se odnosi i na njihove tržnice, gdje, na primjer, ako te uspiju nagovoriti da probaš njihovu tradicionalnu dželabu ili ti smotaju turban na glavu očekivat će da to platiš!

spanjolska_katedrala_1

kartaga_12 spanjolska_katedrala_2

tunis_6
Pogled na Tunis s vidikovca pokraj španjolske katedrale

Sidi Bou Said

Nakon Kartage uputili smo se busom u prekrasan romantični mali gradić, Sidi Bou Said, što u prijevodu znači "gospodin otac srećko". Gradić je poznat po svojim prekrasnim bijelo plavim kućama, a smjestio se na visokoj klisuri s koje se pruža posebno lijep pogled na tirkizno plavo more...

sidi_bou_said_8

sidi_bou_said_2 sidi_bou_said_3

sidi_bou_said_5 sidi_bou_said_6

sidi_bou_said_13

sidi_bou_said_14

sidi_bou_said_7
Uhvaćeni u procesu spašavanja prilično dehidrirane mačke s krovića

U Sidi Bou Saidu smo u njihovom poznatom kafiću na samoj klisuri popili čaj od mente s bademima, kojeg morate probati, i kavu, pravu tursku, u malim fildžanima!

sidi_bou_said_11

sidi_bou_said_10 sidi_bou_said_12
Silazak stepenicama do kafića na klisuri

sidi_bou_said_4
Pogled dok pijete čaj od mente s bademima...

sidi_bou_said_1

Sidi Bou Said je prilično skup što se tiče suvenira pa ne bih preporučila nikakav shopping u njemu! Naravno, i u njemu vlada cjenkanje na veliko! Ali su početne cijene veće nego na primjer u Hammametu!

Tunis

Vratili smo se u Tunis gdje smo ručali u hotelu na samoj plaži. Inače svi izleti imaju uključen obrok u cijenu, i to uvijek u nekom super hotelu.

tunis_8 tunis_17

Hotel Lido u kojem smo ručali

Nakon ručka bus nas je ostavio u centru Tunisa pa smo bez vodiča krenuli u upoznavanje njegovih ljepota. Moram napomenuti da grad baš nije poznat po svojoj čistoći, dosta je smeća po ulicama i zagušljivo je. Jako je velika gužva, i auti i ljudi, svi se naguruju... Ne bih preporučila taj izlet roditeljima s malom djecom, ili, ako već idu, neka ne idu u medinu!

tunis_10
Glavna i turistima prilagođena ulica

tunis_19 tunis_9
Opera i katedrala u Tunisu

tunis_14
Ovo je pravo lice Tunisa, samo malo skrenite s glavne ceste!

tunis_15 tunis_18

Medina u Tunisu

Medina u Tunisu nalazi se na brdu. Sve se uske uličice nakrcane prodavačima, suvenirima i kupcima, penju do vrha brda, na kojem se smjestila velika džamija. Nisam uspjela slikati te uličice jer se u rijeci ljudi jako teško zaustaviti, sve teče prema vrhu i giba se! Dok smo silazili drugom uličicom, naravno, izgubili smo se i jednostavno nije bilo kraja toj medini...

tunis_11
Stara gradska vrata pred ulazom u medinu

tunis_16

tunis_12 tunis_13
Nargile se prodaju na svakom koraku!

Te večeri prilično iscrpljeni, po povratku u hotel, večera pa spavanje...O autoru

Jana Maršić Ilijašić

Jana Maršić Ilijašić
Urednica Svjetskog Putnika
Koliko god voljela putovati, čitati ili gledati dokumentarce o raznim destinacijama, Janine omiljene destinacije se nalaze na našem lijepom Jadranu, a to su Stari Grad i Korčula.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila