Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Hammamet u Tunisu, 2.dio


Medina u Hammametu i vožnja taksijem

Vožnja taksijem u Hammametu

Nakon što smo se smjestili u hotelu u Hammametu i nauživali na plaži preko dana, navečer smo odlučili otići do centra grada, odnosno do medine, starog grada. Uzeli smo taksi kod hotela. Još jedan savjet, u taksiju se treba pretvarati da znate smjer koji je najkraći, jer će vas inače taksist provesti duplo dužim putem od potrebnoga kako bi naplatio više! I treba obavezno zahtijevati da se upali taksimetar jer taksist često nudi prijevoz i sam odredi cijenu, koja je često puno veća od stvarne! Tako da smo mi njemu opisali jedan kafić koji je u centru grada, a kojeg smo vidjeli na slici, kao da smo tamo sinoć bili pa da bi opet otišli! Vožnja je bila stravična, svi voze bez pravila, svi trube, prestrojavaju se bez propisa! Na raskršću ima prednost onaj tko prvi zatrubi!

Centar Hammameta

Ipak, uspješno smo stigli do centra Hammameta koji je prepun života. Sve je ukrašeno bojnim šarenim lampicama i zastavicama. Daleko u zaljevu nalazi se naš hotel, do kojeg bi se moglo stići i pješke, plažom. Doduše teško je procjeniti koliko bi ta šetnja trajala! Na sve strane nalaze se mladi, uglavnom muški, oni sjede vani i druže se, u kafićima nema lokalnih žena. Promet u centru je pregust, cesta se jedva može preći od brojnih auta.

hammamet_2

hammamet_3

hammamet_5

hammamet_6

hammamet_7 hammamet_15

hammamet_1

hammamet_8

hammamet_9

hammamet_10
Dio gdje se lokalci kupaju

hammamet_11

Medina u Hammametu

Kraj samog mora nalazi se medina, kamenim zidovima ograđen stari grad u kojem se nalazi tržnica suvenirima. Kada se uđe u medinu na sve strane nalaze se prodavači raznih tuniskih suvenira koji te doslovno uvlače u svoje trgovine i obećavaju baš za tebe najpovoljniju cijenu, baš će tebi dati najkvalitetniju robu. Nagovaraju te da se cjenkaš! Dok prolaziš između njih samo dovikuju "Kroejša", "Serbija", "Slovenia" i naravno kad pogode odakle si odmah znaju i neke najvažnije fraze na tvom jeziku!

medina_6

medina_10 medina_8

medina_11 medina_12

medina_2

medina_5

medina_9 medina_7

Mi smo taj prvi dan u svom tom metežu bili jako pogubljeni, ali srećom, naš vodič jutros nas je savjetovao da prvih par dana ništa ne kupujemo dok se ne uhodamo, a za one koji će ići na mini safari da uopće ništa ne kupuju u Hammametu jer su sve te iste stvari puno jeftinije na jugu!! Malo smo se ipak pokušali cjenkati, ali vrlo neuspješno pa smo brzo odustali. Taj sav metež nije mjesto za ljude kratkih živaca, brzo bi mogli planuti zbog brojnih pokušaja uvlačenja u trgovine!!

medina_1

Tradicionalni cvijet u Tunisu je jasmin, bijeli cvijet prekrasnog mirisa, kojeg muškarci beru preko dana i vežu male guste kitice, a dječaci ih navečer prodaju turistima. Naravno, opet treba paziti da, ako niste zainteresirani za kupnju, ne uzmete cvijet u ruku, jer će očekivati da ga onda i platite!

Kafić u medini u Hammametu

S jednim prijateljima smo sjeli u kafić kojeg obavezno morate posjetiti ako želite osjetiti pravi arapski duh!! Ne znam kako se zove, ali kafić je na morskoj strani medine, prekrasno je ukrašen brojnim šarenim ćilimima, jastucima, velikim amforama, a sam kafić je skroz kameni. Sjedi se na kamenim klupama ili na ćilimu na podu, po izboru, naravno sve s pogledom na more.

kafic_5

medina_4

kafic_4

Kafić je prepun lokalnih muškaraca koji piju kavu i puše nargilu, obučeni u tradicionalne dželabe. Alkohol se, naravno, nigdje u Tunisu, osim u hotelu, ne može popiti, pogotovo ne na javnom mjestu kao što je kafić! Mi smo naručili sok od jagoda, to je nešto prefino, gusti sok od svježih jagoda! Inače se svi voćni sokovi mogu dobiti od pravog voća!

kafic_1

I naravno, morali smo probati nargilu, to je poseban uređaj za pušenje duhana s aromom raznog voća, mi smo uzeli s aromom jabuke. Dim prolazi kroz vodeni filter na dnu posude, a uvlači se kroz dugačku cijev. Obavezno treba, u slučaju da ne daju, tražiti plastični nastavak za tu cijev koji se stavi u usta, jer bojni lokalni stanovnici puše bez tog nastavka!! 

kafic_7
Isti kafić smo naravno posjetili i drugi dan

kafic_6 kafic_8
Na desnoj slici vidite gospodina u crvenom koji u korpi na glavi nosi jasmine

Noćna vožnja taksijem iz centra Hammameta do hotela

Još smo malo prošetali i već je bilo 23 sata, a kako sutra idemo na izlet u Tunis trebali bi malo odspavati. I tada je nastao problem, desetak taksista nas je odbilo voziti do našeg hotela jer je on dosta izvan centra, i oni zapravo s tom vožnjom manje zarade nego s nekoliko kraćih vožnji koje bi u međuvremenu napravili po samom centru! A po noći je noćna tarifa na koju se nitko ne obazire, jer su u svim taksijima taksimetri bili ugašeni i nema šanse da ih upale. Ako zahtjevaš po noći da upali taksimetar, taksist će se jednostavno odvesti do sljedećih turista koji trebaju prijevoz! Tako da smo pristali na cifru koju je jedan taksist tražio, ipak nas je četvero pa ćemo podijeliti trošak!O autoru

Jana Maršić Ilijašić

Jana Maršić Ilijašić
Urednica Svjetskog Putnika
Koliko god voljela putovati, čitati ili gledati dokumentarce o raznim destinacijama, Janine omiljene destinacije se nalaze na našem lijepom Jadranu, a to su Stari Grad i Korčula.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila