Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Hammamet u Tunisu, 1. dio


Što treba znati kod putovanja u Tunis?

Došli smo u turističku agenciju u potrazi za savršenim medenim mjesecom, i to dva tjedna prije termina kojeg smo si zamislili da bi zapravo otputovali. Ja sam baš bila jako zainteresirana za grčke otoke, Santorini pogotovo, ili Kretu, no jedino što je preostalo slobodno tamo bili su neki preskupi hoteli što nam nije padalo na pamet platiti. Jako ljubazan zaposlenik te naše poznate agencije nam je preporučio odlazak u Tunis, o kojem nismo tada još puno znali. Rekao je da je on nedavno tamo bio i da je oduševljen i također da se drugi ljudi jako zadovoljni vraćaju s tog putovanja! Pokazao nam je slike iz raznih gradova u koje je moguće otići, hotela, plaža, opisao fakultativne izlete, rekao o nekim karakteristikama same zemlje i mentalitetu ljudi.

Moja prva misao je bila da je to nesigurna zemlja, pogotovo za strance, ali uskoro smo saznali da je to jedna od najsigurnijih i najliberalnijih islamskih zemalja, zemlja koja je jako okrenuta Zapadu i da joj je turizam jedan od najvažnijih gospodarskih grana! Što me baš iznenadilo. Još smo malo popričali i na kraju odlučili da za dva tjedna idemo u Tunis!! Ta dva tjedna smo proveli u proučavanju te zemlje preko interneta, i uz rastuće nestrpljenje jedva smo dočekali polazak!!

Let iz Zagreba do Tunisa

Sastanak putnika je bio u 19 sati na aerodromu u Zagrebu. To je čarter let koji u Tunis leti svake srijede, kao što i iz Tunisa vraća putnike nakon što novu grupu ostavi u Tunisu. Uzletjeli smo u pola 9. Let je bio zakon, dobili smo sendvič, paprenjak i piće po želji, a mi smo si nazdravili s vinom! Na žalost, nisam uspjela ugrabiti tako željeno sjedalo pokraj prozora, jer je na njega sjeo najveći dosadnjaković kojeg možete zamisliti i tlačio nas je svojim pričama preko cijele Italije i Sredozemnog mora.

Noć je bila vedra pa smo mogli vidjeti noćnu panoramu obalnih gradova, to je bilo prekrasno, doduše, sve smo to vidjeli navirujući se preko tipa, ali dobro… Već smo u avionu započeli photo session! I da, avion je bio pun mladih, mislim da je bila samo jedna obitelj s djecom. I jedan stariji par!

Malo poslije 23 sata sletjeli smo na aerodrom u blizini glavnog grada, Tunisa. Čim smo izašli iz aviona zapuhnuo nas je topli miris mora i palmi, nešto prekrasno, pa mi smo u Africi!!

Procedura na aerodromu u Tunisu

Otišli smo obaviti obaveznu carinsku kontrolu i jako se iznenadili jer svaki turist mora popuniti svoje podatke na papirić koji ostaje njima, ime, prezime, datum i godina rođenja, odakle dolazimo i u koje mjesto idemo!! Tada smo jedva i znali kako se zove mjesto u koje idemo!! Ali dobro... To je brzo prošlo, a kraj carinika se samo prođe.

Na aerodromu nas čekaju vodiči

Odmah nas je dočekalo brdo vodiča koji usmjeravaju putnike u busove ovisno o mjestu u koje idu. I uslijedila je dva sata duga vožnja od aerodroma do Hammameta, uz povremena zaustavljanja i iskrcaj putnika. U hotel smo stigli oko 4, pola 5 ujutro. Dobili smo sobu. Odmah je našu prtljagu zgrabio mlađi zaposlenik obučen u službenu uniformu, i trčeći ju odnio do sobe! To je baš bilo smiješno, jer smo morali udariti tempo za njim koji je nosio naše kofere, a sve zato jer se njima daju napojnice pa im je cilj odnijeti u sobe torbe što većeg broja turista!!

hotel_4

Ranije nam je vodič u busu rekao da je u Tunisu običaj zaposlenicima davati napojnice, 1 dinar da je dovoljno dati. Valuta u Tunisu je tuniski dinar! 1 dinar = 4,6 kuna! S ugodnim iznenađenjem smo ustanovili da nas je u sobi dočekala zdjela s raznim tropskim voćem i boca vode, kao poklon mladencima na bračnom putovanju!!

hotel_1

Voda u Tunisu

Vodu u Tunisu nama Europljanima nije preporučljivo piti, jer smo ne naviknuti na takvu vodu. Tako da se voda tamo kupuje, može se kupiti na recepciji hotela ili u trgovini. Na recepciji se dobije voda u staklenoj boci koju ti mogu odmah otvoriti, što je baš fora, pa nosiš otvorenu bocu do sobe! Puno je jeftinije kupiti vodu u trgovini pa prošvercati u hotel (voda i hrana se ne smiju unositi u hotel izvana, ali tko ima dovoljno veliku torbu može sve)!! Ni voće nije preporučljivo jesti, jedino oguljeno, jer su problem velikog broja turista koji su došli u Tunis bile razne crijevne viroze, pa tko voli nek' izvoli!

Hotel u Hammametu

S hotelom smo bili jako zadovoljni, do sobe se dolazi kroz prekrasan veliki vrt prepun palmi i brojnog neobičnog cvijeća. Naša je soba u prizemlju i ima veliku terasu koja gleda na vrt (mogli smo brati smokve s te naše terase!). Hotel je apartmanskog tipa, sobe su ili u prizemlju ili na prvom katu. U sobi je veliki bračni krevet, klima, tv, fotelja, stol i stolice za terasu, telefon i mini bar.

hotel_3

hotel_6
Pogled s naše terase

Spremačica svako jutro napravi krevet i promijeni ručnike. Običaj je da se spremačici svako jutro na krevetu ostavi napojnica (mi smo ostavljali po jedan dinar), i onda ona nakon što sve spremi još napravi i neku umjetničku kreaciju od posteljine, svaki dan drugačiju, što je baš bilo lijepo! Novac koji se u sobi nalazi na nekom drugom mjestu, osim na krevetu, neće dirati. Još jedan savjet, ako se odlučite dati veću napojnicu od jedan dinar, onda i sve ostale dane morate dati tu veću napojnicu, odnosno više se ne može vratiti na davanje jednog dinara jer spremačica onda neće htjeti spremiti sobu!! Tako da, ako ste baš zadovoljni sa spremačicom, dajte veću napojnicu pred kraj puta ili zadnji dan!

hammamet_13
Suvenirnica u blizini hotela

kafic_2
Fora kafić/antikvarijat u blizini hotela, tu smo pili jutarnju kavu

kafic_3

Jutarnji sastanak s našim vodičem

Probudio nas je navijeni sat već u 8 sati pa smo pospani otišli na grupni sastanak s vodičem, istim onim iz busa, koji nam je ispričao neke detalje o fakultativnim izletima. Odlučili smo se za jednodnevni izlet u Tunis (glavni grad) i za dvodnevni obilazak po državi busom, odnosno mini safari! Obići ćemo El Jem, Douz, Kairouan, Matmatu, Berbere, Tozeur, slano jezero, jahat ćemo na devama, gledati svitanje u pustinji... Kasnije smo saznali da ima još bolja opcija, safari džipovima, što bi vjerujem bio još veći doživljaj, ali šta je tu je... Mi ćemo busom!

Hrana u hotelu u Hammametu

Doručak je svaki dan bio odličan!! Švedski stol, odnosno stolovi na kojima se može naći svega za svačiji ukus! Od klasičnih narezaka, raznih mekih i tvrdih sireva, jaja na bar 25 načina, raznih namaza, meda, pekmeza, kobasica, hrenovki, raznih vrsta pahuljica, puno vrsta kruha i kroasana, nekih njihovih tradicionalnih kolačića do lubenice i dinje, grožđa... Voće je obavezan sastojak svih obroka i to u ogromnim količinama! Od napitaka bilo je tu raznih vrsta kave, čaja, soka, mlijeka ili kakaoa...

hotel_2
U hotelu je moguće kupiti alkohol, kojeg u kafićima nećete naći

Ne moram ni spominjati da su na svakom obroku ispred nas bila barem tri prepuna tanjura uz naknadno nadopunjavanje hranom koja nije stala!! S tim da se za vrijeme večere voda naplaćuje! Kao i sokovi. Usput da spomenem, pa da završim s hranom, mi smo u aranžmanu imali uključen doručak i večeru. Ručak smo si mogli nadoplatiti, mislim da je bilo nekih 45 eura po osobi za tjedan dana, ali nismo bili zainteresirani za to. Ionako planiramo svaki dan biti vani u vrijeme ručka!

Večere u hotelu bile su uistinu posebne! Mogli smo probati razne vrste tuniskih specijaliteta i tradicionalnih jela, sve vrste mesa osim svinjetine (iako se za turiste i ona može naći), uz jako velik izbor ribe, različit svaki dan, i velik broj raznih kolača i naravno voća za desert! Uh, to su bili dani... Tako da u Tunis ni slučajno ne smijete ići s ciljem da tamo smršavite, bilo bi šteta!!

Plaža hotela u Hammametu

Prvi dan smo proveli lijeno se izležavajući na plaži. Jako mi se svidjela činjenica da svaki hotel ima svoju plažu, plaža se zaključava navečer i čuvar ju čuva tako da nema straha od moguće ozljede na staklo od razbijene boce koju je ostavila vesela ekipa prošle noći, možeš se opustiti i bos šetati po pijesku! Plaža je prekrasna, dugačka, od jako sitnog pijeska. U moru nema algi, sve je jako čisto i održavano (sve za turiste!).

hammamet_14
Zidovi oko puta prema plaži imaju inovativnu zaštitu koja sprječava ulazak u privatna dvorišta

plaza_1

plaza_6
Pogled preko zaljeva na centar Hammameta

Na plaži su brojne ležaljke postavljene u parovima, iznad svake krov za sjenu. Za cijenu ležaljki, kao i svega drugog u Tunisu, se može dogovoriti, odnosno cjenkati!! Jeli smo pizzu u kafiću na plaži i jako je povoljna i ukusna. Na plaži postoje brojni sadržaji, od leta padobranom dok te vuče gliser, razni gumenjaci na kojima sjediš dok te vuku morem, turistički obilazak hammametskog zaljeva gusarskim brodom, skuteri, sve do jahanja na konju ili čak na devi!

plaza_4

plaza_3
Kafić/pizzerija na plaži

plaza_5
Jahanje na konju na iznenadnom pljusku

plaza_7 plaza_8
Desno  je nešto kao "poderane gaće" s čokoladom i  bananom što smo jeli na plaži, zove se Bambolini

Na plaži smo vidjeli samo nekoliko lokalnih obitelji, žena je skroz obučena i takva se kupa, a tata i sin u kupaćim gaćicama. Mlađe generacije su modernije pa se mogu vidjeti i lokalne cure u bikiniju. A lokalni dečki su pravi tamnoputi "galebovi" koji obilaze turistkinje ljepšeg spola!!

Obavezna je upotreba kreme s visokim zaštitnim faktorom jer sunce prži, a preporučljiv je i šešir i sunčane naravno!! Klima u Tunisu je prilično ugodna, jako su visoke dnevne temperature, ali se one, zbog niske vlage zraka, jako dobro podnose! Jedini je problem što se strašno brzo može izgorjeti na suncu! I naravno, treba piti puno vode dok si vani!O autoru

Jana Maršić Ilijašić

Jana Maršić Ilijašić
Urednica Svjetskog Putnika
Koliko god voljela putovati, čitati ili gledati dokumentarce o raznim destinacijama, Janine omiljene destinacije se nalaze na našem lijepom Jadranu, a to su Stari Grad i Korčula.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila