Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Rio de Janeiro i Paraty


Rio de Janeiro

I eto mene opet na brazilskom tlu... Nakon posjete Argentini i Buenos Airesu došlo je vrijeme da posjetim i Rio de Janeiro. Sva sretna nisam mogla dočekati da prođem aerodromsku carinu i sve check pointove. Naravno da ni to nije prošlo sasvim jednostavno... bio je to jedan od onih dana kad sve što može se zakomplicira i krene prema zlu. :(

Prolaz carine na aerodromu u Rio de Janeiru

I tako dođem ja do carinika i on na lošem engleskom kaže da mi viza nije uredu i da ne mogu ući!!! Ja sva izbezumljena, kako on to misli nije dobra viza??? Kako to ne mogu ući??? Činjenica je da je viza valjana 90 dana. Ali kako su mi prije puta u konzulatu potvrdili, tih 90 dana se računa od dana odobrenja do prvog ulaska u Brazil. Nakon toga viza vrijedi još 30 dana za neograničeni broj ulazaka i izlazaka.

Ja sam prvi put ušla u Brazil negdje oko 80-tog dana i sad kad sam se vraćala bilo je to već cca. 100 dana od izdavanja vize. I tako je krenulo objašnjavanje i moljakanje carinika da me pusti... Pokušaji objašnjavanja na engleskom, kvazi španjolskom i talijanskom, a bome i rukama i nogama, jer portugalski nisam znala osim "dobar dan". Kad je policajac koji je stajao iza mene vidio da se nešto dešava i da se nas dvoje ne možemo sporazumjeti, pokušao je on skužiti i objasniti cariniku... Ne znam kako, ali uspjelo je! Napokon su me pustili da ponovno uđem u Brazil!

Sad kad gledam na telki one emisije Border patrol i slične samo se sjetim koliko sam imala sreće taj put...

Smještaj preko Hospitality Cluba

U Rio de Janeiru sam bila gost kod jedne cure, Carol, koju sam upoznala preko Hospitality Cluba. Kako do tada nikad nisam bila gost, već uvijek domaćin ljudima koji su dolazili u Zagreb, malo me bilo strah kako će to sve skupa izgledati. Najviše zbog onih priča i predrasuda o Brazilu (a i to je nešto što me tek sada u flashevima podsjeća koliko sam sreće imala što je sve ispalo ok).

Stan je bio u jednom od onih OK kvartova. Carol je bila udana, a njen muž je preko tjedna bio van Ria poslovno, pa je njoj super bilo da ima nekog putnika namjernika u stanu kad njega nema. Kad sam došla dobila sam ključ od stana, sve potrebne informacije o gradu, o kvartu u kojem smo, o spajanju na net, njene brojeve telefona za slučaj da se nešto desi... Osjećala sam se jako dobrodošlom i kao da se znamo 100 godina, a ne da smo se upoznale online prije koji tjedan! Čak je jednu večer napravila i mini tulum dobrodošlice i pozvala još neke članove Hospitality Cluba! Bilo je veselo i zanimljivo.

Rio

Rio_2

Rio_3 Rio_4

pohana_piletina_sa_rizom_i_pohanom_bananom_za_prilog
Pohana piletina s rižom i pohanom bananom za prilog

Copacabana, Ipanema i Sugar Loaf

I tako par dana u Riu je prošlo jako brzo... Obavezna razgledavanja i posjet Copacabani i Ipanemi... Vožnja na Sugar Loaf, ali nažalost zbog problema u komunikaciji nisam otišla do statue Krista. Trebala sam ići tamo s frendicom Gaby iz Argentine, koju sam isto upoznala preko Hospitality Cluba, ali smo se opet mimoišle u dogovorima.

copacabana
Copacabana

copacabana_2
Copacabana

copacabana_i_sugar_loaf
Copacabana i Sugar Loaf

gaby_na_ipanemi
Gaby na Ipanemi

privatni_heliodrom_za_one_malo_bogatije
Privatni heliodrom za one malo bogatije

Rio_u_magli_pogledsa_sugar_loafa_2
Pogled na Rio sa Sugar Loafa

Rio_u_magli_pogledsa_sugar_loafa_3

Rio_u_noci_pogledsa_sugar_loafa_1

Rio_u_noci_pogledsa_sugar_loafa_2

Rio_u_noci_pogledsa_sugar_loafa_3

Vikend u Paraty-u

Ali zato se nismo mimoišle kad smo dogovorile odlazak za vikend u Paraty s njenim domaćinom Betucom. Paraty je raj na zemlji!!! Vozili smo se četiri sata busom od Ria do Paratya. Paraty je mali gradić na obali kojem pripada i oko 65 otoka i 100 plaža. Nakon što smo se smjestili i prespavali prvu noć, iduće jutro smo išli na turu obilaska otoka i plaža... Vrijeme je bilo super, sunčano i vruće bez oblačka na nebu. Savršeno za još jedno prženje, al ovaj put malo manje intenzivno jer se ipak ponijela i nanijela krema.

Paraty_1

Paraty_2

Paraty_3

Paraty_4

Paraty_6

Paraty_7

Paraty_8

Nakon kraće vožnje brodom došli smo u jednu uvalicu gdje smo uskočili u more i kupali se sa ribicama koje su bile svuda oko nas, jele kruh iz ruku i zalijetale se u naše noge! Iskustvo koje se treba doživjet jer to se riječima ne da opisati. Sljedeći dan smo proveli šetajuči po Paratyu, a navečer smo morali nazad u Rio.

paraty__013

pogled_na_Paraty

Pogled na Paraty

P3110019

Paraty_5

P3110020

P3120055

paraty__012

Put iz Ria za Zagreb

Došla sam kod Carol oko ponoći, na brzinu se spakirala, odspavala dva sata i već u 4 ujutro me čekao taxi da me odveze na autobusni kolodvor. Tamo sam sjela na bus do Sao Paula. Vožnja busom od Ria do Sao Paula traje šest sati. U Sao Paulu sam hvatala avion za Milano i na kraju za Zagreb.

izlazak_sunca_nad_afrikom_1

Izlazak sunca nad Afrikom

izlazak_sunca_nad_afrikom_2

U Milano sam stigla oko 7 sati ujutro idući dan. Nakon skoro 24 sata ne spavanja i samo vozikanja okolo, bila sam mrtva umorna, a još me čekao let do Zagreba. U Zagreb sam došla par sati kasnije. Padao je snijeg!!! A samo dva dana ranije sam se pržila i kupala u oceanu!!! Usred zime ja sam imala najbolje ljeto u životu do tada!

I naravno da put ne završi sasvim normalno i uobičajeno, moj ruksak se nije pojavio u Zagrebu. Eto, odlučio je ostati malo duže u Italiji. Valjda mu se svidjela neka talijanka. Oprostila sam mu samo zato što su unutra bile ljetne stvari bez kojih sam usred zime mogla, a i vratio mi se u jednom komadu, pa mu nisam mogla puno toga zamjerati.O autoru

Petra Čirjak

Petra Čirjak
Couchsurferica i svjetska putnicaSvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila