Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Jednodnevni izlet u Guimaraes


Srednjovjekovni gradić

"PORTUGAL NASCEU AQUI" ili Portugal je rođen ovdje... Grad Guimaraes na sjeveru Portugala rodno je mjesto prvog portugalskog kralja, Alfonsoa Henriquesa. Od 1110. do 1143. godine bio je glavni grad tek nastajećeg Portugala. Također ovo je i mjesto odakle je krenulo oslobođenje Portugala od Maura. Prekrasan grad Guimaraes je pod zaštitom UNESCOa.

Naš jednodnevni izlet u Guimaraes započeo je jednog sunčanog jutra. Vožnja od Porta do Guimaraesa je vrlo ugodna i vrlo jednostava. Vozi se autocestom i sve je jako dobro označeno. Nakon što smo došli u Guimaraes bilo je problema s pronalaskom parkinga. Vozali smo se uzbrdo i nizbrdo po uskim uličicama i na kraju našli parking u privatnom dvorištu od nekog didice, koji eto tako daje svoje dvorište kao parkirališna (i neoznačena) mjesta, i nešto sitno naplačuje cjelodnevni parking. A on čuva aute :)

Kolači u centru Guimaraesa

Nakon kratke šetnje od didinog dvorišta nazad do centra grada izbili smo na prekrasan gradski trg, prešaren i prepun cvijeća, Largo do Toural.

IMG_9590

IMG_9591 IMG_9593

IMG_9592

Naravno da smo odmah posjetili prvu slastičarnu/pekaru. (Inače je Portugal prepun takvih malih slastičarni u kojima možete uz kupovinu kruha kupiti i kolače, popiti kavu ili sok i u njoj sjesti i pojesti kupljeno.) Ljubazna teta što radi u slastičarni nam je opisala lokalne slatke specijalitete. Tako da smo odabrali lokalni kolač Melindres i Toucinho do ceu. Prvi je neki slatki medenjak, a drugi nešta jaaaako preslatko (kao i većina portugalskih kolača) od šećera, badema, jaja i limuna. Još jedna energetska portugalska bomba!

IMG_9596

Cijeli Guimaraes bio je ukrašen zastavicama i nekim njihovim ukrasima jer je dan prije bio njihov veliki folklorni događaj, Festas Gualterianas, fešta koja se održava svaki prvi vikend u kolovozu, još od davne 1452. godine!

IMG_9603

Largo da Oliveira, Trg masline

Ispred crkve Igreja de Nossa Senhora da Oliveira (U čast naše gospe od masline), smjestio se prekrasan trg okružen šarenim kućama s arkadama, na kojem raste drvo masline.  Priča o ovoj maslini ide ovako. U 14. stoljeću ovdje je posađena maslina (iako mi ova ne djeluje tako stara pa pretpostavljam da je ovo potomak te masline...). Posađena je u dvorište samostana kako bi davala ulje za lampe u crkvi. Drvo se nakon nekog vremena osušilo. No 8. rujna 1342. godine dogodilo se čudo. Na granu masline postavljen je križ nakon čega je drvo ponovno oživjelo...

Sama je ova crkva zavjetna crkva djevici Mariji. Izgrađena je na zahtjev kralja Joaoa Prvog kao zahvala Mariji za pobjedu nad Španjolcima.

IMG_9610

IMG_9606 IMG_9612

IMG_9608

IMG_9615

IMG_9616

Guimaraes je mali prekrasni srednjovjekovni gradić, ulica popločanih sivim kamenom. Na putu prema Alfonsovom dvorcu šetajući ulicama naišli smo na prekrasnu suvenirnicu gdje prodaju rukom oslikane plavo bijele čupiće i pločice. Ti plavo bijeli čupići su pravi suvenir iz Guimaraesa.

E sad, zbog nekog razloga nisam odmah kupila čupić za uspomenu, moj je muž imao neke veze s tom nekupovinom, i mislila sam ga kupiti na povratku iz dvorca... I na kraju smo u povratku završili u skroz drugim ulicama i ništa od baš te suvenirnice ni od mog čupića... Hvala dragi... I danas mu to napominjem :P

IMG_9611

IMG_9618

Dvorac Alfonso Henriquesa - Castelo u Guimaraesu

Prekrasan dvorac koji izgleda baš kako dvorac treba izgledati! Mi smo poljubili njegova vrata jer u našem vodiču NIJE PISALO da dvorac nije otvoren za turistički obilazak ponedjeljkom!! To je jedini dan u tjednu kad dvorac nije otvoren...

Dvorac je izgrađen u 10. stoljeću. Dala ga je izgraditi grofica Mumadone da zaštiti stanovnike Guimaraesa (Guimaraeščance??) od Maura. Alfonso Henriques ga je nadozidao i u njemu napravio svoj dvor. Kasnije je služio i kao zatvor. Mi smo napravili lijep krug kroz park OKO dvorca...

IMG_9627

IMG_9633 IMG_9651

Evo još par fotografija prekrasnog Guimaraesa...

IMG_9658

IMG_9657

IMG_9660 IMG_9662

IMG_9663

 O autoru

Jana Maršić Ilijašić

Jana Maršić Ilijašić
Urednica Svjetskog Putnika
Koliko god voljela putovati, čitati ili gledati dokumentarce o raznim destinacijama, Janine omiljene destinacije se nalaze na našem lijepom Jadranu, a to su Stari Grad i Korčula.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila