Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Obidos - selo za kraljice


Laganini život iza zidina

Obidos u Portugalu posjetili smo na par sati prilikom vožnje autom od Lisabona prema Portu u srpnju 2009. godine. Ovaj mali grad ili selo, kako ga nazivaju domaćini, bilo je tradicionalni vjenčani dar portugalskih kraljeva svojim kraljicama. Nazivaju ga zato i "The Wedding City" :).

Da bi došli u Obidos morate izaći s autoceste. Nakon što siđete s autoceste ćete ugledati bijelo selo smješteno na vrhu brda i u potpunosti opasano zidinama. Mi smo se malo gubili ispod tog brda u potrazi za cestom koja vodi u selo pa smo par puta završili ispod zidina koje su nas s visine gledale. Napokon smo, nakon skoro punog kruga oko brda, našli veliki parking kojeg smo nešto sitno platili, pokraj starog akvadukta

IMG_8932

Stara gradska vrata i centar Obidosa

Kako je Obidos opasan zidinama u njega je moguće ući samo kroz neka od starih gradskih vrata. Glavni ulaz u selo je kroz vrata "Porta da Vila", čiji je prolaz prekrasno ukrašen azulejos pločicama sa cvjetnim i ljudskim motivima. U blizini ovog prolaza u selo, s vanjske strane zidina, smjestio se turistički ured.

IMG_8936
Porta da Vila

IMG_8937

Nakon prolaska kroz gradska vrata naći ćete splet uličica popločanih kamenom, sa brojnim zelenilom i cvijećem. Kućice su bijele sa po kojom žutom ili plavom prugom. Tu su brojne galerije, kafići i mali restorani. Sve je mirno i nema žurbe. Sve je prekrasno i vrlo slikovito. Prepuno detalja koje pronalazite samo ako malo bolje tražite. Nas je atmosfera sela skroz oduševila, i ja sam se mogla bez problema zamisliti kako u njemu ostajem živjeti!

IMG_8939

IMG_8942

IMG_8943
Tu se vidi naš štand s višnjevcem :)

IMG_8947

IMG_8956

IMG_8961

IMG_8995

Suveniri iz Obidosa

U malim su se ulicama Obidosa skrile brojne suvenirnice koje su nas oduševile. Možete kupiti cijeli oklop od viteza ako poželite :). Naći ćete tu i tradicionalne ukrasne pločice, ćupove, slike, portugalske šarene pijetlove, oslikane čaše i još mnogo toga. Prodavači su izuzetno ljubazni i susretljivi i bez problema vas puste da sve obiđete bez obveze na kupnju i pritom vam ne dišu za vratom!

IMG_8959 IMG_8950

IMG_8963

Ginja d Obidos

Obidos je poznat po svom likeru od višnje, Ginja d Obidos. To je jedino mjesto u Portugalu gdje smo našli da ga poslužuju u čašicama od čokolade s par višanja unutra! I odličan je liker! Popili smo jedan čim smo naišli na drveni štand na kojem ga prodaju, i još jedan pri kraju obilaska :). Naravno, ovdje možete kupiti cijelu bocu ove slatke tekućine.

IMG_8944 IMG_8958

IMG_8946

Zidine oko Obidosa

Nakon šetnje ulicama popeli smo se na zidine. Moguće je zidinama napraviti krug oko cijelog sela, ali nama je to obzirom na ograničeno vrijeme bio prevelik zalogaj. Na jednom kraju zidina smjestio se dvorac u čijim je kulama sada hotel. Tako da možete unajmiti sobu i spavati kao princeza u tornju s pogledom na malo čarobno selo. Obišli smo veći dio zidina i nauživali se pogleda.

IMG_8964 IMG_8972

Zanimljivo je da je prije 500 godina ocean dolazio odmah do zidina ovog sela, a za zidine su bili vezani brodovi! Danas sa zidina pogled puca na ravnice oko brda. I u mala prekrasna, visokim zidovima ograđena dvorišta stanovnika sela. Šetnja po zidinama nije primjerena za malu djecu jer nema ograde, ali veća djeca i odrasli uživat će u svakom kvadratnom metru! Šteta je što nismo ostali preko noći. Vjerujem da kada se turisti maknu tek tada se otkrije prava duša Obidosa...

IMG_8967

IMG_8974

IMG_8980

IMG_8985 IMG_8993

IMG_9000
O autoru

Jana Maršić Ilijašić

Jana Maršić Ilijašić
Urednica Svjetskog Putnika
Koliko god voljela putovati, čitati ili gledati dokumentarce o raznim destinacijama, Janine omiljene destinacije se nalaze na našem lijepom Jadranu, a to su Stari Grad i Korčula.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila