Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Aveiro, Venecija zapada


Grad na kanalima

Na putu rent-a-carom iz Lisabona prema Portu jedna od naših postaja bio je gradić na obali Atlanskog oceana, Aveiro. Grad se smjestio na u prošlosti prilično močvarnom području. U 16. stoljeću rijeka se na ovom mjestu izlila i stvorila široke močvare. Tek je u 19. stoljeću prokopan kanal do mora čime je odvedena velika količina vode i grad se mogao dalje razvijati. Preostalo je jedino nekoliko plitkih laguna u kojima se danas proizvodi sol. Kopanjem kanala močvare su prilično ukroćene i riješen je problem komaraca koji je ranije bio jako izražen. Danas grad leži na brojnim slanim kanalima i poznat je pod umjetničkim imenom Venecija zapada.

IMG_9057

IMG_9058

IMG_9060 IMG_9061

Centar u Aveiru

Ručak u Aveiru
Ako odlučite ručati ili večerati,
potražite restoran u uličicama
na sjevernoj strani glavnoj kanala,
blizu tržnice. Tamo smo naletjeli
na restoran gdje su jelo dana
(prato do dia) rižoto od raznih
riba i juha stajali pet eura.
Parkirali smo u ogromnoj podzemnoj garaži u samom centru grada, posjetili turistički ured, pokupili kartu Aveira i krenuli u laganu šetnju centrom. Grad je vrlo slikovit sa puno cvijeća i šarenih brodića, neke njihove vrste gondole. Kuće u centru imaju do tri kata i u raznim su bojama. Može se šetati šetnicama uz kanale. Tu su i brojni trgovi i šarmantni mostovi. Najljepše je obići Aveiro laganom i neopterećenom šetnjom.

IMG_9066

IMG_9068 IMG_9070

IMG_9082

IMG_9084

Svake se godine u ovom kraju zadnja dva tjedna kolovoza održava festival Festa da Ria, kada se bira najljepše oslikana gondola odnosno barcos moliceiros, održavaju se utrke brodovima i događaju se plesovi po brojnim trgovima. Tada se u Aveiru okupe ljubitelji brodova iz cijelog Portugala.

IMG_9072

Tradicionalni kolač iz Aveira

Sjeli smo u jedan kafić u centru da probamo lokalni specijalitet, kolač Ovos moles. Ovaj tradicionalni portugalski kolač je nešto kao školjka od hostije punjena filom većinom od jajeta i jako je sladak. To je prava energetska bomba! I drugi kolači koje smo ovdje probali su bili blago rečeno prejajasti i prepreslatki, za moj ukus bar.

IMG_9085 IMG_9087

IMG_9090

Naš je kafić doslovno bio pod opsadom brojnih golubova koji bez straha slijeću na stolove kafića! Teta što radi u kafiću svako je malo glasno izlazila van na terasu i derući se tjera golubove :) Vrlo smiješan prizor!

IMG_9092

Dalje smo u šetnji naletili na fora shopping centar, smješten uz jedan od većih kanala! Fora je  napravljen i vrlo otvoren prema kanalima tako da ste zapravo cijelo vrijeme vani. Tu se naravno nalaze Zara, H&M, i brojne druge trgovine.

IMG_9103

IMG_9104

Costa Nova

Predvečer smo otišli u Costa Novu. To je dio Aveira smješten uz samu obalu Atlanskog oceana, do kojeg na uskom prostoru između kanala vodi autocesta. Taj je dio reklamiran kao raj od plaža i mjesto s ludim provodima i noćnim životom... Nas je mjesto prilično razočaralo, ili smo imali prevelika očekivanja...

Radi se o starom ribarskom naselju u kojem su očuvane tradicionalne ribarske drvene prugaste kućice koje su sada pravi mamac za turiste. Mjesto je skroz slatko ako se zanemari to što nema baš previše ljudi, a i suvenirnice su se zatvorile u 19 sati što nas je prilično iznenadilo. Obzirom da većina razglednica prikazuje neku vrlo zgodnu i oskudno obučenu tetu kako pozira pokraj šarenih kućica, mjesto je djelovalo prilično penzionerski.

IMG_9115

IMG_9123

IMG_9140

Kada se prošetate između kućica uskim ulicama na zapadnu stranu naselja izbit ćete na duge pješčane plaže po kojima je Costa Nova poznata. Do njih od naselja vode drveni mostovi, a i cijelom se dužinom plaže pruža drvena šetnica iznad pijeska, nešto kao što na Plitvicama postoje drvene šetnice iznad vode.

IMG_9142

IMG_9147

IMG_9149

Kada siđete na sam pijesak i odlučite prošetati nekih 50-ak metara do samog oceana postat će vam jasno zašto su te šetnice napravljene. Naime, noge vam prilično propadaju u pijesak i dosta je naporno po njemu šetati. Tada je bilo samo nekoliko hrabrih kupača na plaži, jer nije bilo prevruće (iako je bio srpanj), a i valovi su bili dosta visoki. Zajedno s hrabrim kupačima našao se i moj hrabri muž koji je u Atlantik umočio noge nakon bosonogog trčanja preko plaže :)

IMG_9155

IMG_9186O autoru

Jana Maršić Ilijašić

Jana Maršić Ilijašić
Urednica Svjetskog Putnika
Koliko god voljela putovati, čitati ili gledati dokumentarce o raznim destinacijama, Janine omiljene destinacije se nalaze na našem lijepom Jadranu, a to su Stari Grad i Korčula.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila