Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Jednodnevni izlet u Evoru


Rimsko maurski gradić

Grad Evora smjestio se na brdašcu okruženom vinogradima u središtu Portugala, u regiji Alentejo. Pod zaštitom je UNESCOa od 1986. godine kao grad muzej. Ima nešto više od 50.000 stanovnika. Mi smo se u Evoru jednog sunčanog jutra uputili rent-a-carom iz Lisabona. Vožnja iz Lisabona do Evore je vrlo ugodna, autoceste su odlične, a krajolici oko ceste prekrasni.

Gradić se smjestio na brdu i okružen je zidinama. Mi smo vrlo uspješno, nakon što smo autom prošli kroz gradska vrata, završili u samom centru grada. Do njega vode uske i vrlo strme ulice popločane žućkastim kamenima. Na vrhu brda, to jest u centru grada zapeli smo u gužvi pa smo imali doživljaj sa nekoliko gašenja unajmljenog auta na priličnoj uzbrdici... Nakon toga smo nekako izašli autom iz centra i ponovno prošli izvan gradskih zidina i našli parking u novijem dijelu grada.

IMG_8517 IMG_8604

Već smo tad bili prilično gladni tako da smo navalili na u Lisabonu napravljene sendviče. Jeli smo ih sjedeći na nekim stepenicama. Tek smo poslije podne, prilikom povratka u auto shvatili da smo sjedili i jeli ispred groblja... 

Dan je bio vrlo topao i bez oblačka na nebu... Preporuka je svakako izbjegavati ljeto (kad smo mi bili u Evori) i posjetiti Evoru u proljeće ili jesen!

IMG_8521

Prekrasna arhitektura Evore

Ponovno smo, ovaj put pješke, prošli kroz gradska vrata i uputili se uzbrdo prema glavnom trgu. Evora ima vrlo specifičnu arhitekturu, kuće su bijele obrubljene žuto krem bojom i ukrašene azulejo pločicama. Kuće imaju balkončiće s kovanim željeznim ogradama. Ulice su popločane kamenčićima. Većina je ulica u centru vrlo zavojita i uska, naravno i jednosmjerna! Dok smo se uspeli do centra shvatili smo da i nismo u najboljoj kondiciji... Tada je već i sunce bilo visoko na nebu.

IMG_8608

IMG_8514

Evorom su do osmog stoljeća vladali Rimljani. Od 8. stoljeća preuzeli su ju Mauri koji su ostavili jak pečat na njenoj arhitekturi.

Praca do Giraldo

Prvo smo posjetili glavni trg, Praca do Giraldo. Lijep i slikovit i vrlo prostran trg. Od njega se na sve strane zrakasto šire brojne male ulice. Na trgu se smjestio i turistički ured u Evori za sve željne uputa i dodatnih informacija o gradu. Tu se nalazi i renesansna crkva iz 16. stoljeća. I brojni kafići.

IMG_8525

IMG_8528

IMG_8529

IMG_8530

Kapela od kostiju

Nakon toga smo se uputili do popularne Kapele od kostiju, odnosno Capela dos ossos. Kapela se smjestila u Crkvi svetog Franje (Igreja de sao Francisco). Ulaz se po osobi naplaćivao 2 eura, plus još 1 euro ako želite fotografirati (to su cijene iz 2009. godine). Radi se o kapeli koja je u potpunosti ukrašena ljudskim kostima, uredno posloženim po zidovima i stropovima. Dojam je vrlo dubok i po malo zastrašujuć. I sablastan kada osvjestiš što zapravo gledaš! Ovo je pravi spomenik ljudskoj smrtnosti!

IMG_8543

IMG_8544

Malo smo se raspitali zašto su ove kosti tako izložene pogledima znatiželjinka. Priča ide ovako. U 15. i 16. stoljeću na ovom su mjestu bila 42 samostanska groblja koja su zauzimala prevelik prostor. Tada su se franjevci sjetili kako uštediti na prostoru i odlučili su iskopati sve grobove, sagraditi kapelu i nju ukrasiti kostima. Tako da se sada kapela diči kostima od više od 5000 redovnika! Vrlo zanimljiv natpis leži iznad vrata kapele: "Nos ossos que aqvi estamos pelos vossos esperamos". Prevedeno, mi kosti koje smo ovdje čekamo vaše kosti... Nismo se predugo zadržali tu...

IMG_8540

Jardim publico

Odmor i iznenađujuče dobru kavu našli smo u kafiću u parku Jardim publico. Park je smješten malo niže od kapele kostiju. Kava koju sam spomenula je neka portugalska Delta kava, ciglicu koje smo kasnije pronašli u trgovini u Lisabonu i nosili ju u Hrvatsku.

IMG_8570

IMG_8571

Malo smo se odmorili u hladovini kraj jezerca s patkicama i kornjačama, proučili vodič da znamo što dalje trebamo posjetiti u Evori. Park je jednim dijelom smješten na vrhu srednjovjekovnih zidina koje okružuju grad. U njemu stalno brojni radnici zalijevaju cvijeće, kose, oblikuju grmove... Super je što svako malo naletiš na neku javnu slavinu s pitkom vodom pa se možeš okrijepiti!

IMG_8584

IMG_8589

U parku se nalaze i ruševine palače Dom Manuela, i to u prilično lošem stanju. Navodno je na ovom mjestu Vasco da Gama od Dom Manuela dobio novac za svoje slavno putovanje na kojem je otkrio morski put za Indiju i tako promijenio povijest Portugala. I cijeloga svijeta...

IMG_8593

Iz Evore smo u Hrvatsku slali razglednice. Stigle su za 20 dana :)

Katedrala u Evori

Katedrala u Evori je vrlo impresivna, djeluje kao dio utvrde. Gradnja je započela 1186. godine, 20 godina nakon što su Portugalci otjerali Maure s ovog dijela Portugala. Dva tornja na katedrali su zapravo u originalu bili obrambeni tornjevi. Ulaz u ovu gotičku katedralu je besplatan. Naplaćuje se ulaz u klaustar i u muzej, gdje nismo išli.

IMG_8611 IMG_8629

U katedrali smo imali pravi photo session. Nije bilo puno ljudi pa smo se malo uživjeli... Bilo bi šteta da smo propustili tako dobru rasvjetu :)

IMG_8645

IMG_8646

Dok smo odmarali na klupi ispred katedrale prošlo je nekoliko kočija s konjima. Prekrasan prizor ako zanemarimo aromu koju su ostavili za soboom.

Templo Romano

Evora ima svoj vlastiti rimski hram iz prvog stoljeća, Templo Romano. Ovaj najsačuvaniji rimski hram u Portugalu je za vrijeme inkvizicije korišten za smaknuća, sve do 1870. godine. U blizini hrama nalazi se neki hotel koji izvana izgleda odlično i na super je lokaciji! Hram ima dosta dobro očuvane korintske stupove. Ispred hrama nalazi se Dijanin vrt s vidikovcem s kojeg pogled pada na bijelo žute kuće i polja iza nih.

IMG_8659

IMG_8666

Ručak u Evori

Oko 16 sati smo shvatili da smo prilično gladni i da je vrijeme za ručak prošlo. Obišli smo centar ponovno u potrazi za nekim restorančićem (hrpu njih smo vidjeli ranije za vrijeme šetnje) i tek sada shvaili da na većini njih piše da ručak poslužuju od 12 do 15 sati! Nismo htjeli ići u neki fast food, a i htjeli smo probati neko lokalno jelo pa smo nastavili tražiti restoran.

Na kraju smo prilično umorni i gladni i po malo živčani našli restorančić "Mr. Pickwick". Konobar nam je prenahvalio njihov današnji meni pa smo ga odlučili probati. Prvo nam je stigla odlična gusta supa. Inače je Portugal poznat po svojim supama i čak imaju i lanac superija, nešto kao neki njihov fast food, ali sa supama, te ih se može naći u svakom većem šoping centru. 

IMG_8687

Nakon juhe glavno, i od konobara najnahvaljenije jelo bilo je komadići ribe s jajetom, krompirom, maslinama i lukom. I zelenom salatom. Komadići ribe su bili vrlo mikroskopski, a i porcija za nas izgladnjele prilično mala. Ali bilo je jako ukusno. 

Za desert voćna salata ili mousse od čokolade. I čaša vina.

IMG_8681

IMG_8689
Naravno da smo se opet počastili već spomenutom Delta kavom!

Suveniri iz Evore

U malim zavojitim maurskim ulicama centra Evore smjestile su se brojne suvenirnice. Tu možete naći svašta. Od razglednica i magnetića, ćupova, slika, torbi, do drvenih prekrasno ručno oslikanih pladnjeva i tacni, drvenih podmetača za lonce sa šarenom pločicom u sredini i naravno popularnih portugalskih pijetlova raznih veličina i boja. I brojnih drugih drvenih ručno rađenih predmeta.

IMG_8670 IMG_8672O autoru

Jana Maršić Ilijašić

Jana Maršić Ilijašić
Urednica Svjetskog Putnika
Koliko god voljela putovati, čitati ili gledati dokumentarce o raznim destinacijama, Janine omiljene destinacije se nalaze na našem lijepom Jadranu, a to su Stari Grad i Korčula.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila