Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Altiplano i pustinje soli u Boliviji


Nezemaljski krajolici

Bolivijski Altiplano je nešto najbolje od prirode što sam dosad u životu vidjela. Stvarno izgleda nezemaljski. Lijepi pogledi, a još kad se doda dobrani minus (najniže je bilo -18, a kažu da u srpnju bude i niže), vjetar i rijedak zrak na 5000 metara, doživljaj je stvarno poseban.

Južnoamerički Altiplano, odnosno visoravan, je jedan od najspektakularnijih pejzaža na svijetu. Nalazi se na prosječnoj visini od 4000 metara iznad razine mora, što je više od mnogih alpskih vrhunaca. Altiplano je poslije Tibeta najveća planinska visoravan i prostire se od sjevera Argentine do peruanskih nizinskih područja. Nastala je srazom dna Tihog oceana i južnoameričke kopnene mase. Tad se Zemljina kora naborala i stvorila dva andska planinska lanca i Altiplano između njih.

Na južnom rubu Altiplana, u jugozapadnom dijelu Bolivije nalaze se Salar de Uyuni, najveća slana pustinja na svijetu, mnogi aktivni vulkani, plitka jezera u raznim bojama (lagune) i gejziri koji taj krajolik čine izvanzemaljskim.

Salar de Uyuni se proteže na 11 km2 i procjenjuje se da sadrži 10 bilijuna tona soli. Ispod površine je jezero slane vode do 20 metara dubineko, a pokriveno je čvrstom korom soli debljine između nekoliko desetina centimetara do nekoliko metara. Za vrijeme kišne sezone prekriveno vodom pretvori se u najveće ogledalo na svijetu. U sredini Uyunija nalazi se Isla de Pescado s divovskim kaktusima koji u prosjeku rastu 1cm godišnje.

Klima je hladna, suha i vjetrovita. Ljeti tijekom dana temperatura može doseći i 20°C dok tijekom noći pada i na -15°C. Zimi se temperatura može spustiti i do -25°C. U tom krajoliku oštre klime žive vikunje, ljame i alpake, činčile, lisice i velika jata plamenaca koji se rado gnijezde u plitkim slanim jezerima.

Ovo su neke od mojih fotografija iz Bolivije, nadam se kako će vam se svidjeti i da će vas zainteresirati za putovanje u Južnu Ameriku.

Bolivija_Altiplano
Bolivija - Altiplano

Bolivija_Altiplano_3
Bolivija - Altiplano

Cerro_de_Siete_Colores
Cerro de siete colores

Desierto_Salvador_Dali
Pustinja Salvador Dali

Isla_de_Pescado_2
Isla de Pescado

Laguna_Verde
Laguna Verde

Salar_de_Uyuni
Salar de Uyuni

Sol_de_Ma_ana_2
Sol de Mana

Laguna_Hedionda_1
Laguna Hedionda

plamenci
Plamenci

vizcacha_vrsta_cincile
Vizcacha, vrsta činčileO autoru

Gabrijela Kovačec

Gabrijela Kovačec
Ljubiteljica egzotičnih putovanja
Naša Gabrijela voli putovati na sve strane svijeta. Njen prvi članak nam je predstavio Boliviju i Peru, a osim tih destinacija, putovala je u Tursku, Maroko, Keniju, dok su u planu i priče iz Namibije i Bocvane. Nema što, prava Svjetska Putnica...SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila