Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Tozeur - grad žutih ciglica


Jedan dan u Tozeuru

Tozeur je grad smješten u oazi na rubu Sahare. Oduvijek je bio mjesto gdje su se razmjenjivala dobra između brojnih karavana. Smjestio se u jugozapadnom Tunisu, na starom trgovačkom putu između subsaharske  regije i obalnih gradova. Naš je jednodnevni posjet Tozeuru bio organiziran u sklopu dvodnevnog safarija od Hammameta do Sahare i nazad.

tozeur2

tozeur_5

Touzer je pod imenom Thusuros do 7. stoljeća bio dio Rimskog Carstva. Tada su ga zauzeli Arapi. U 15. stoljeću je imao tri puta veću populaciju nego danas!

Oaza datulja

Oaza unutar koje se grad smjestio je idealno tlo za uzgoj datulja. Smjestila se na čak 200 izvora pitke vode! Tu se nalaze na stotine tisuća palmi datulja! Danas su datulje iz Tozeura vrlo cijenjene i izvoze se po cijelom svijetu! I u prošlosti su datulje imale važno mjesto za život Tozeura. Naime, upravo se ekonomija grada temeljila na razmjeni crnih afričkih robova za datulje! U 19. stoljeću završeno je napokon s robovlasničkim društvom. Populacija grada je u to vrijeme drastično opala većinom zbog kolere, ali i u borbama s Francuzima koji su tada zavladali ovim područjem.

palma_datulja_1

Medina u Tozeuru

Medina u Tozeuru sagrađena je u 14. stoljeću. Danas je obnovljena i predstavljena u punom sjaju! Tozeur je karakterističan po svojoj jedinstvenoj arhitekturi. Kuće u cijelom gradu su obložene žuto smeđim ciglama. Kako bi dojam bio potpun sve uske ulice, svi zidovi, stupovi i sve fasade su dekorirane na ovaj način i dojam je izuzetan! I dan danas se novogradnja dekorira fasadom od ovakvih cigli.

medina
Medina

tozeur4
Šoping na Tozeur-ovski način

Ulazi u većinu kuća su raskošno dekorirani. Zanimljivo je da je Tozeur grad poznat po najljepšim i najdekoriranijim vratima u cijelom Tunisu! Na većini vrata uočit ćete nekoliko kvaka. Desna je za muškarca kuće i njenim lupkanjem stvara se najdublji zvuk. Lijeva je za ženu, a donja za dijete koje u kući živi. Treća kvaka dodaje se kada se rodi prvo dijete.

Suveniri i cjenkanje

Šetnjom medinom naići ćete na brojne suvenire posložene po štandovima kao i po pločniku uskih ulica, što je  karakteristika svih medina u Tunisu. I u Tozeuru možete uživati u umjetnosti cjenkanja! Tu ćete naći i brojne obrte i rukotvorine vrijednih majstora pa vrlo povoljnim cijenama. Među najpoznatijim suvenirima iz Tozeura su ručno rađeni tepisi i pletene košare. Naravno, i datulje. Prilikom šetnje možete naići i na prave tradicionalno obučene Berbere.

Muzej u Tozeuru

U Tozeuru možete posjetiti Dar Cherait Museum, muzej u kojem se prati povijest Tunisa od njegovog nastanka sve do danas. Nas je muzej prilično razočarao, većinom su u njemu prikazane lutke veličine čovjeka, smještene u raskošno dekorirane sobe iz nekog dijela tuniske prošlosti i obučene u odore tog vremena. Ako želite fotografirati morate za to nadoplatiti koji dinar.

muzej
Ovdje je u muzeju smješten jedva pronađeni wc :)

muzej2

muzej_tozeur

Tozeur posjeduje i prekrasan botanički vrt prepun neobičnih biljaka kojeg je moguće običi s vodičem. Tu možete naići i na par tradicionalno obučenih seljaka koji pokušavaju izvući koji dinar od turista ako ih poželite uslikati.

botanicki_vrt

Zoološki vrt u Tozeuru

Najneobičniji zoološki vrt kojeg smo posjetili smjestio se upravo ovdje. Zoološki vrt u Tozeuru prepun je  prekrasnog drveća i cvijeća i jako je lijepo ukrašen. Vodič vas vodi od kaveze do kaveza i nagovara vas da uđete u neki od njih i malo se poigrate sa životinjama, na primjer s pustinjskim lisicama. Naša grupa nije bila pretjerano zainteresirana za takve bliske kontakte, a nisu ni životinje bile preoduševljene idejom!

zooloski_vrt
Vodič priča vrlo zanimljive priče!

Vrhunac je bio kada smo došli do deve koja obožava piti Coca Colu i popije je prilično pri posjeti svake turističke grupe... Nisam baš sigurna da devama paše Coca Cola... U ovom je zoološkom vrtu moguće i držati zmiju, guštera ili škorpiona. Ako niste zainteresirani za priču vodiča moguće je da vam on dok ne gledate stavi guštera na glavu, ili napravi neku sličnu psinu.

deva

skorpion
Vrlo neobičan vodič, a škorpion živi u kutiji od Marlbora!

Karakteristika vodiča u vjerovatno cijelom Tunisu je da na kraju ture traže napojnice od turista, iako ste vođenu turu unaprijed platitli. Svatko po svojoj volji može i ne mora ostaviti koju kovanicu.

U sklopu zoološkog vrta nalazi se mala suvenirnica/kafić u kojoj možete probati sok od pistacija, ruže i mnoge druge. Ovi sokovi ne mogu se kupiti nigdje drugdje u Tunisu, pa iskoristite priliku i probajte ih.

Iz Tozeura je moguće ići na organizirane izlete u Saharu, na jahanje na devama, obići slano jezero Chott el-Jerid ili otići na let balonom na vrući zrak i pregledati cijelu regiju iz ptičije perspektive!

jahanje_na_devama
Izlet na devama do dina

slano_jezero
Slano jezero, bez vode u trenutku našeg dolaska

Kada posjetiti Tozeur?

Najbolje vrijeme za obilazak Tozeura je između listopada i travnja. Tada je klima puno ugodnija nego ljeti. Mi smo ga posjetili u srpnju i bilo je prevruće! U studenom i prosincu se u gradu održava međunarodni festival oaza. Touzer se danas smatra centrom "pustinjskog turizma".

tozeur3O autoru

Jana Maršić Ilijašić

Jana Maršić Ilijašić
Urednica Svjetskog Putnika
Koliko god voljela putovati, čitati ili gledati dokumentarce o raznim destinacijama, Janine omiljene destinacije se nalaze na našem lijepom Jadranu, a to su Stari Grad i Korčula.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila