Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Vjenčanje na Uskršnjem otoku


Fantastično mjesto za vjenčanje

Isla de Pascua, Rapa Nui ili po naški Uskršnji Otok navodno je najizoliranije nastanjeno mjesto na svijetu. Do čileanske obale ima oko 3500km, a na drugoj, zapadnoj, strani prvo kopno je, po priči o pobuni na brodu Bounty, slavni otok Pitcairn do kojeg ima oko 2000km, a do Tahitija još i više od duplo više od toga. Doslovno točkica u nepreglednim prostranstvima Tihog oceana! Pravo mjesto za putovanje.

Prije dvije godine moja (tada) djevojka Sandra i ja odlučili smo se vjenčati baš tamo. Zašto baš tamo i tako daleko? Osim što smo ionako namjeravali napraviti petotjedno putovanje Čileom kao naš "honeymoon", ideja nam se učinila potpuno "cool" i nekako idealna za tu našu privatnu misiju.

580_uskrsnji_otok_rapanui_moai_2

Birokracija i avionske priče

Nakon kraćih birokratskih zavrzlamica s čileanskim (i nešto manjih s našim) birokratima, uspjeli smo dobiti termin u općini u jedinom mjestu na otoku - Hanga Roa, 18.12.2009. u 14h po lokalnom vremenu. Sve se činilo idealno osim što smo previdjeli jednu stvar: naime, iako Čileanci na svom kontinentu uživaju reputaciju "latinoameričkih Prusa" - dakle, red, rad, disciplina, točnost - u Južnoj Americi se uglavnom i svuda kasni, pa tako u našem slučaju ni domaća zrakoplovna kompanija LAN - koja, by the way ima zrakoplovnu flotu i servis u avionima na kojoj joj mogu pozavidjeti i većina europskih konkurenata - nije bila imuna na tu stvar.

Posljedica je bila ta da smo zakasnili na vlastito vjenčanje, jer smo kasnili tri sata i sletjeli smo oko 14.30. Druga stvar koja je dodatno zapaprila cijelu priču bila je ta da je bio petak popodne, tako da općina nije radila do ponedjeljka.

Ovdje ću skratiti priču o samom vjenčanju, njegovoj pripremi, traženju kumova, izgubljenosti u prijevodu, i inim stvarima koji bi oduzeli mjesta za barem još dva putopisa, i samo napisati da smo uspjeli dobiti drugi termin i uspješno se vjenčali na (s južne polutke gledano) ljetni solsticij u 8.30h po lokalnom vremenu na jedno prekrasno sunčano i toplo jutro!

580_uskrsnji_otok_rapanui_3

580_uskrsnji_otok_rapanui_4

Kako razgledati Uskršnji otok?

Ako želite razgledati Usrkšnji otok, preporučam tri različita načina: pješice, konjem i skuterom. Pješice se razgleda, naravno, samo mjesto Hanga Roa koje se nalazi na jugozapadu otoka, tamošnji Moai, crkva, groblje, a pješice se najbolje - ne i najbrže - može stići na 324 metra visoki vulkan i krater Rano Kau. Za taj dio potrebno je i malo kondicije, ali isplati se: doživljaj i pogled su nezaboravni!

Drugi način razgledanja otoka - na konjima - preporučio bih za razgledanje zapadnog dijela otoka, sjevernije od Hanga Roa. Uz dobrog vodiča koji jaše paralelno s vama vrlo je zanimljivo upoznavati otok. U našem slučaju je to bilo dodatno posebno, jer smo to radili baš na naš svadbeni dan isto popodne, a to je bilo prvi puta i Sandri i meni da jašemo na konjima.

580_uskrsnji_otok_rapanui_moai

580_uskrsnji_otok_rapa_nui_ceste

Bitan savjet za sve one koji putuju na Uskršnji otok: ostatak Uskršnjeg otoka najbolje se upozna rentanjem skutera. Zašto ne auta? To smo otkrili nakon što smo vidjeli auto s turistima koji je upao u poveću rupu na cesti koja je bila ispunjena vodom nakon obilne kiše prethodne noći i nije se uspijevao izvući.

Naime, klima na Rapa Nuiju je vlažna suptropska i često pada kiša, čak i tada usred ljeta, a obzirom da po cijelom otoku nema asfaltiranih cesta (osim nekoliko ulica u Hanga Roa), lako se može dogoditi to što se dogodilo tim jadnim kolegama turistima s autom. Mi sa skuterima smo im poželjeli "good luck", dok su oni čekali vučnu službu iz mjesta, a mi smo sve to elegantno izbjegli, i tu i sve ostale rupe na cesti.

Na taj način smo obišli ostatak otoka, s highlightima poput Rano Raraku - vjerovatno najfascinantniji kamenolom na svijetu, odakle nas gleda hrpa dovršenih i nedovršenih Moaia, Ahu Tongariki - 15 Moaia jedan pored drugoga koji podsjećaju na nogometnu momčad dok se sviraju himne prije utakmice, Anakena - jedina pješćana plaža na otoku, Ahu Akivi - jedini Moai koji gledaju prema oceanu (svi drugi su leđima okrenuti prema oceanu), itd..

580_uskrsnji_otok_rapanui_moai_3

580_uskrsnji_otok_rapanui_moai_4

580_uskrsnji_otok_rapanui_vulkan

Rapa Nui i njegovi stanovnici

Stanovnici Rapa Nuia su većinom domoroci, koji, iako znaju španjolski, međusobno pričaju svoj vlastiti jezik, a i fizionomijom podsjećaju više na Tahićane nego Europljane. Imaju zanimljiv odnos prema turistima: nisu neljubazni, ali im se lako iščitava stav - vi trebate biti sretni što ste tu, a ne mi. Nakon pet provedenih dana složio bih se s tim stavom.

Ljudi su ponosni na svoje porijeklo, kulturu i nasljeđe, i imaju potpuno pravo. Također je dobra stvar što tamo nema velikih hotela, nego samo bungalovi i privatni apartmani, tako da je na taj način broj turista koji mogu boraviti na otoku ograničen, i iskreno se nadam da će tako i ostati.

Kad bih tamo došli McDonalds i zapadni hotelski lanci (ništa protiv nikog, razumije se, samo dajem svoje viđenje), doživljaj autentičnosti ne bi ni približno bio ovakav kakvim sam ga doživio.

Iako je ukupno gledajući Čile nešto jeftiniji od Hrvatske, Uskršnji otok je dosta skuplji, što je i logično jer sve moraju dovoziti s kopna.

Sve u svemu, boravak na Rapa Nuiju je jedan od najposebnijih putovanja koje sam napravio, ne samo zbog tamošnjeg vjenčanja. Toplo ga preporučam svakome tko želi vidjeti jedno doista posebno mjesto, a da nije turistički "izraubano" masovnim turizmom.

Otok ima autentični i originalni štih, a slabije razvijena turistička infrastruktura je u stvari prednost, i svejedno omogućuje čovjeku da maksimalno uživa i doživi jedno prekrasno iskustvo sa snažnom željom pri odlasku - "I'll be back" (zamislite da sam ovo zadnje napisao s austrijskim naglaskom).O autoru

Alan Staresina

Alan Staresina
The Svjetski Putnik
Alan je u turizmu od 1997. u raznim svojstvim (turistički informator, predstavnik, pratitelj, vodič), a prije nekoliko mjeseci je sa suprugom pokrenuo Abacus Tours. Najveći hobi su mu putovanja, a do sada bio u 36 zemalja svijeta i radi na uvećanju te cifre.
SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila