Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Sedam dana u Londonu


Što sve treba posjetiti u Londonu?

London me je oduvijek privlačio, jer grad sa okolicom broji stanovništva kao tri Hrvatske. Oduvijek me je zanimalo pričaju li u Londonu kao u popularnim "Mućkama", kako im izgledaju pubovi, noćni život i parkovi. Ako želite posjetiti London, evo vam par korisnih informacija i savjeta.

Vodić Eyewitness sam dobila na poklon otprilike dvije godine prije putovanja, tako da sam ga dobro proučila i isto bih ga svakome preporučila prije putovanja u London. U London sam išla sa svojim dragim suprugom.

Ideja da odemo u London u ljetnim mjesecima došla je jer smo htjeli upoznati zeleni i sunčani London. I može se reći da nam je to djelomično uspjelo. Djelomično zato što je prošla godina bila sušna pa je trava bila više smeđa, nego zelena, zbog nedostatka kiše. Ali zato nam u sedam dana boravka u Londonu niti jedan dan nije padala kiša!

DSC05225

Houses of Parlament i Big Ben

DSC05236

Let iz Zagreba za London

Letjeli smo Wizzairom iz Zagreba za Luton, koji je jedan od pet londonskih aerodroma i nije prevelik, tako da se lako snaći na njemu. Avionske karte smo kupili preko Wizzairove web stranice tri mjeseca unaprijed i cijena je bila vrlo popularna, jer se radi o lowcost letu.

Od zračne luke do Londona (Luton je gradić blizu Londona) smo išli sa Easy busom. Karte smo kupili preko njihove web stranice i ako se dovoljno rano kupite kartu, povratna karta vas može koštati samo četiri funte.

Smještaj u Londonu i prijevoz

Smještaj u hotelu u Londonu je poprilično skup i vrlo često su sobe bez kupaonica, odnosno kupaonice su raspoređene po katovima. Mi smo imali smještaj u prvoj zoni da nam centar i znamenitosti budu što bliže i da nam je prijevoz jeftiniji. Prijevoz po Londonu (metro, bus) također nije jeftin i vrlo često (uglavnom vikendom) neka od linija metroa je zatvorena zbog popravaka, tako da vas odsjedanje u nekoj daljoj zoni može stajati puta od kojih 2 do 3 sata. Naravno, i gužve su ogromne.

Čim smo se smjestili, išli smo u grad. U metrou smo kupili karticu za prijevoz – Oyster 7 Day koji je koštao 25 funta + 3 funte kartica koju možete vratiti kada odlazite iz Londona ili je možete sačuvati kao uspomenu. Ovom karticom se možete služiti svim prijevoznim sredstvima u 1. i 2. zoni sedam dana, koliko god želite.

Mi smo u Londonu proveli tjedan dana tako da je nama Oyster 7 Day bio najisplativija opcija za prijevoz. Postoji i Oyster – pay as you go – kartica, na koju uplatite određeni iznos i onda vam se s nje skida novac kako se vozite, ali do iznosa dnevne vozne karte. Ta je opcija prihvatljivija za kraća putovanja. I naravno, postoji dnevna vozna karta.

Prvo što smo posjetili od Londona bila je poznata Oxford street i uistinu nas je oduševila. Koliko puno ljudi, različitih nacionalnosti, različitih jezika, koliko dućana, koliko crvenih autobusa... Uistinu imate osjećaj kao da ste u centru svijeta. Naravno, Oxford je jedna od najboljih ulica za shopingiranje.

DSC05194

Oxford Street

DSC05501

Sandemans Royal London Free Tour

Preporučam odlazak na Sandemans Royal London Free Tour, što je besplatna tura s vodičem koji isključivo radi za napojnicu. Vodiči su mladi Englezi koji na vrlo zabavan, informatinvan i dinamičan način prikažu englesku povijest. Obilazak traje oko tri sata i uključuje 15-tak ljudi.

Sastajalište je kod Wellington Arch (Hyde Park Corner metro station). Tura kreće svaki dan, bila kiša ili snijeg, u 11 ili 13 h. Sa turom smo prošli mijenjanje straže ispred Buckingham Palace, kuću u kojoj živi Princ Charles, rodnu kuću Princeze Diane, Trafalgar Square, Nelson’s Column, Mall Street, dio St. James Parka, Green Park, 10 Downing Street, Westminster Abbey, Big Ben, Houses of Parliament, Hyde Park Corner. Posjetite i Harrods robnu kuću, uđite u nju da doživite sav taj glamur!

DSC05212

Buckingham Palace

DSC05440
Kraljevska konjušnica...

DSC05427
Mijenjanje straže ispred Buckingham Palace

DSC05433

Dianina rezidencija nakon rastave od Charlesa

DSC05331

Trafalgar Square

DSC05333

Trafalgar Square

DSC05341 DSC05745

Trafalgar Square

DSC05201

St. James Park

DSC05262

Green Park

DSC05260

Na izlazu iz Green Parka je Buckingham Palace

DSC05265

Horse guard u Green Parku

DSC05241 DSC05239

Westminster Abbey i Big Ben

Što još posjetiti u Londonu? 

Od ostalih znamenitosti i parkova mi smo posjetili i toplo preporučam svima:

DSC05313 DSC05319
Tower Bridge – prošetajte preko njega do London Towera.

DSC05660

DSC05322
London Tower. Ulaz u njega se naplaćuje, tako da smo ga mi preskočili.

DSC05326
London Tower

DSC05353
Noćni pogled na Westminster Abbey

DSC05362

DSC05364
Big Ben i Houses of Parliament

DSC05221
London Eye, smješten odmah preko puta Big Bena, vrlo je impresivan prizor i po danu i po noći.

DSC05375 DSC05249

DSC05248
Leicester Square – centar kino industrije u Londonu; tu se odvijaju svjetske kino premijere. U sredini trga se nalazi mali park sa statuama poznatih lica kino industrije i otiscima ruku najvećih glumaca današnjice.

DSC05250
Leicester Square

DSC05251
Leicester Square

DSC05507 DSC05530
Piccadilly Circus Covent Garden – četvrt sa odličnim dućanima za malo bolji shopping i jako lijepom tržnicom; tamo možete vidjeti i St Paul's Church.

DSC05597
Hyde Park – obavezno prošećite do velikog jezera i sjednite na travu sa ostalim ljudima koji uživaju u zelenilu.

DSC05575
Hyde Park

DSC05765

Regent Street

DSC05797

Regents Park – unutar Regents Parka nalazi se prekrasan Queen Mary's Rose Garden koji svakako trebate pogledati! Ovaj je park jedan od najljepših i najzelenijih parkova u Londonu.

DSC05404
Holland Park – prekrasan mali park sa japanskim vrtovima pun vjeverica. Vjeverice možete hraniti iz ruke i uglavnom se ne boje ljudi.

DSC05405
Holland Park

DSC05411
Holland Park

Greenwich

Ako želite, preporučamo vam odlazak brodićem na Greenwich. Vožnja traje oko jedan sat i cijena vožnje je oko 10 funti po osobi, ali s Oyster karticom dobijete popust od tri funte. Vožnja brodićem je bila fantastična. Vozač brodića cijelim putem priča o povijesti znamenitosti koje se vide putem uz rijeku na vrlo komičan način. Pogled na Tower Bridge s rijeke je uistinu prekrasan.

DSC05689

Kada se iskrcate, čeka vas lijepa šetnja kroz Greenwich Park do Royal Observatory gdje se nalazi muzej koji sadrži povijest GMT prema kojem se i danas računa vrijeme. Također, tamo ćete vidjeti gdje prolazi nulti meridijan. Sa Royal Observatory se pruža predivan pogled na moderni London gdje dominiraju visoki poslovni neboderi i gdje se jako lijepo vidi Canada Tower (1991) – najviša zgrada u Londonu. Muzej u Royal Observatory je besplatan.

DSC05715

Natrag u grad smo se vratili brzim vlakom DLR za koji vrijedi Oyster kartica. Vlak vozi nadzemno kroz moderan Londona tako da se izbliza može vidjeti sva sila i veličina poslovnog Londona.

Još bi samo htjela napisati da noćni život u Londonu mi nismo okusili, ali smo otišli svaku večer do centra grada u četvrt Soho ili Covet Garden i popili pivo ili cider u nekom pubu. Navečer nije nikakav problem otići u grad, ljudi su prijateljski raspoloženi, metro vozi do ponoći, znamenitosti imaju prekrasno osvjetljenje.

DSC05863

Soho

DSC05609

Kineska četvrt u Londonu

DSC05865

Kineska četvrt u Londonu

Toliko od mene ovaj put, nadam se kako će vam ove informacije o Londonu i našem putovanju biti korisne.O autoru

Franka Nushol

Franka Nushol
Pravi znalac povoljnih letova
Franka obožava putovati, a u top 10 webstranica koje posjećuje zasigurno polovicu čine siteovi lowbudget prijevoznika. Ako se s njom niste čuli 15 dana, možete očekivati kako je već u pripremi neko novo putovanje.
SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila