Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Let zrakoplovom - drugi dio


Spremni za polijetanje

Spremni za let, sa svim svojim stvarima dolazite na aerodrom. Ukoliko dolazite vlastitim automobilom, provjerite ranije da li je moguće ostaviti auto na parkingu aerodroma i kolika je cijena takvog aranžmana. Ulazite na aerodrom. Prvi njegov dio je javni, za sve putnike i njihovu pratnju. U tom tranzitnom dijelu aerodroma postoje kafići koji baš i nisu najjeftiniji, a često i suvenirnice.

Check-in na aerodromu

Sa svojim stvarima dolazite na šalter za registraciju putnika i prtljage, odnosno šalter za check-in ili čekiranje. Na monitoru iznad svakog šaltera piše za koji let se na tom šalteru čekira. Ako niste sigurni na koji se šalter trebate javiti, informaciju možete dobiti kod djelatnica na šalteru informacija koji je smješten u sklopu putničkog terminala zračne luke.

aerodrom_1_flickr

Šalter za registraciju putnika otvoren je na međunarodnim letovima 120 minuta, a na domaćim letovima 90 minuta prije polijetanja zrakoplova. Od putnika se zahtjeva da na registriranje ne kasne! Čekiranje će biti najavljeno od spikera i to u nekoliko navrata.

Dakle, kada ste došli na odgovarajući šalter za registraciju putnika, na njemu predajete svoju potvrdu o rezervaciji putne karte i putovnicu, a ljubazna zaposlenica će vam izdati kartu i vratiti putovnicu. Tada stavljate prtljagu koja ide dolje (u spremište za prtljagu u avion), na pokretnu traku koja također važe koliko su vam stvari teške. Ručna prtljaga ostaje uz vas. Osoblje koje tamo radi stavit će naljepnicu na vaš kofer kako ne bi završio u krivom zrakoplovu i na drugom kraju svijeta. Tada će vaša velika prtljaga biti odnešena pokretnom trakom na put prema vašem zrakoplovu.

Kiosci za registraciju putnika

U zračnoj luci Zagreb postoje i kiosci za registraciju putnika. Njima se mogu koristiti putnici koji lete zrakoplovima Croatia Airlinesa, Lufthanse i Austrian Airlinesa, a kupili su elektronsku kartu, tzv. e-ticket. Putnici sa sobom smiju imati samo osobnu prtljagu, u suprotnom trebaju se registrirati na redovnom šalteru za registraciju putnika i prtljage. Identifikacija se obavlja pomoću vaše kreditne kartice.

Pregled ručne prtljage

Nakon što ste se registrirali, odnosno čekirali, sa svojom ručnom prtljagom, putovnicom i putnom kartom odlazite na sigurnosni pregled ručne prtljage. Osoblje na mjestu gdje ste podignuli kartu će vam reći gdje točno trebate ići. Za vrijeme pregleda ručne prtljage biti ćete zamoljeni da u plastičnu posudu za stvari stavite svoju jaknu ili kaput, svu ručnu prtljagu, uključujući i laptope, mobitele i fotoaparate, kao i sve kovanice koje imate po džepovima, ili bilo što metalno što imate na odjeći.

Često će od vas tražiti da skinete remen i cipele. Vaša ručna prtljaga tada prolazi kroz skener, a nekoliko zaposlenika osiguranja na ekranu pregledava njezin sadržaj. Vi, kao što sam već rekla, često bosonogi i bez remena, prolazite kroz detektor metala. Ukoliko detektor kaže biiip, pregledat će vas ručnim detektorom. Ukoliko imate u tijelu neki metal, na primjer pločicu zbog prijeloma, ponesite za svaki slučaj medicinsku dokumentaciju koja o tome svjedoči.

Evo nas u duty free zoni

Nakon što ste se obuli i uzeli sve svoje stvari slobodni ste dok ne dođe vrijeme za odlazak prema samom avionu. Naći ćete se u velikoj čekaonici gdje se nalaze svi putnici koji su prošli zaštitne kontrole. U čekaonicama uglavnom postoje kafići, kao i obavezan duty free shop. Radi se o bescarinskim trgovinama u kojima možete neobavezno razgledati što se nudi, a možete i kupiti neku stvarčicu.

aerodrom_2_flickr

Boarding - idemo u avion

Kada dođe vrijeme za ulazak u avion, odnosno za boarding, na odgovarajućem će šalteru ili šalterima biti ispisan naziv vašega leta i ime destinacije u koju idete. Također, ukrcavanje će najaviti spiker i to nekoliko puta. Osoblje na tim šalterima će pregledati vašu putovnicu i kartu, i pritom poništiti kartu. Nakon toga idete prema avionu. Ovisno o organizaciji same zračne luke do aviona ćete ići pješice, a usmjeravat će vas osoblje ili ćete do vašeg aviona biti odveženi autobusom.

Evo nas u avionu

Napokon ste stigli do aviona, a vjerovatno se i uslikali s njim u pozadini. Na vrhu stepenica kojima se uspinjete u avion dočekat će vas ljubazne stjuardese i/ili stjuarti te će svakoga pozdraviti s osmijehom na licu. Kada uđete sjedate na svoje rezervirano mjesto ili na bilo koje mjesto, što ovisi od prijevoznika do prijevoznika. Kada za to dođe vrijeme, obratit će vam se pilot, pozdraviti i reći vam neke informacije o samom letu i o vremenskim uvjetima.

Kada avion krene lagano prema pisti na kojoj će ubrzati i uzletjeti, stjuardese će vam pokazati kako se koristi zaštitna oprema u avionu. Na vama je da vežete pojas kada vam to kažu, udobno se smjestite i uživate u letu!

marrakesh_flickr
I aerodromi mogu biti prava mala umjetnička djela! Slikano na aerodromu u Marrakechu
SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila